Avagy hogyan lavírozzunk az anyaság, munka és párkapcsolat között

anyaismegnemis

anyaismegnemis

Szeptember a beszoktatás és iskolakezdés időszaka

2018. szeptember 05. - k(r)edith

Akinek nincs gyereke, annyit érez a szeptemberből, hogy újra bedugult a tömegközlekedés, vagy ismét nehezebb munkába jutni kocsival. Na bum. Nade mi van akkor, ha gyereked van, ne adj isten bölcsis, ovis, sulis korosztályú? Retteget szeptember elérkezett! Vissza a mókuskerékbe!

Nekem még viszonylag könnyű, mert az egyik kölök még itt "ül a nyakamon", de az idősebb már bölcsizik immár második éve, és meg kell mondjam, azon szerencsés szülők egyike vagyok, akinek szívesen jár bölcsibe a gyereke, és már várta, hogy ismét mehessen. Jó, hogy még nem kell sulitáskát tömni, tanszerekért rohanni, könyveket befedni, de majd ennek is eljön az ideje. Mi még csak kinőtt cipőt, ruhát szereztünk be, és drukkolunk hogy a szobatisztaság állandósuljon.

a_asztalok.jpg

kép: flicker.com

Bogi talán úgy érzi az új év eljövetelét, hogy új csoporttársak érkeznek, és a kis barátja Midó elment oviba. Nagy változások azért ezek is egy gyerek életében, kötődések megszakadnak, új kapcsolatok alakulnak. Első napok egyikén például nehezebben aludt el mint máskor, gondolom a sok új inger miatt is. De drukkolok, hogy jó legyen minden, mert a nevelőnők is nagyon fontosak, és úgy látom, megtesznek mindent, hogy zökkenőmentes legyen az új bölcsis év is.

Az Anyacsevej Anyaklubban tartottunk egy előadást a beszoktatás nehézségeiről, hát a csilláron is lógtak emberek, nem is gondoltam volna, hogy ennyi anyuka (apuka) vár támogatást ez ügyben, úgyhogy lehet lesz még erről szó később is.

Ami általános szinten elmondható:

  • jobb ha apuka szoktat be, mert kevésbé erős a kötődés apához mint anyához, így az elszakadás is könnyebb
  • adjunk magunknak és a gyereknek is időt a beszoktatásra
  • lesz sírás, elkerülhetetlen, gyereke válogatja, hogy mennyi
  • lesz sírás a szülő részéről is (a legtöbbnél)
  • a szociálisabb gyerekek gyorsan megszerektik a társas környezetet, főleg ha a nevelőnők is támogatóak ebben
  • a kevésbé szociálisaknak meg jót tesz a gyerekzsivaj

Szóval kedves szülők, ne aggódjatok, mindenki belerázódik szépen lassan. 

Hajrá szeptember, belejövünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaismegnemis.blog.hu/api/trackback/id/tr9914221869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása